fr

Feiten & mythes over hernia’s

“Oh nee, een hernia!”. Vaak gaat het vaststellen van een hernia gepaard met heel wat paniek en onbegrip. De overtuiging dat er iets onherstelbaar kapot is in de nek of rug overheerst. Het hoeft echter helemaal niet het einde van de wereld te zijn …

Wat is een hernia nu eigenlijk?

Een hernia komt voornamelijk voor in de nekregio (cervicale hernia) en de lage rug (lumbale hernia). Het middelste deel van de tussenwervelschijf – de schokdemper tussen de wervels – puilt uit en kan daardoor nabijgelegen zenuwbanen gaan irriteren. De symptomen die hieruit voortkomen lopen sterk uiteen. Zowel een hernia in de nek als in de lage rug kan uitstralingsklachten geven; de eerste naar de armen, de tweede soort naar de benen. Daarnaast zijn er andere mogelijke symptomen zoals tintelingen, verminderd gevoel, krachtverlies, lokale pijn in rug en nek … In sommige gevallen komt een hernia echter ook voor zonder symptomen.

Hernia’s komen voor van jong tot oud en bij actieve tot sedentaire personen. Bij jonge mensen is de hernia vaak acuut, na een val of een bepaalde beweging. Naarmate men ouder wordt treden er echter vaker ook spontane hernia’s op, doordat het weefsel van de wervelzuil verandert. 

De belangrijkste risicofactoren voor een hernia zijn zwaar fysiek werk en familiale voorgeschiedenis van hernia’s. Daartegenover werkt regelmatige fysieke activiteit beschermend.

Operatie of kinesitherapie?

In situaties met ernstige symptomen, zoals een groot verlies van kracht of gevoel, zal er door de arts voor een operatie geopteerd worden. Bij mildere gevallen is kinesitherapie een goeie optie voor herstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat minstens 66% van de hernia’s na 1 jaar verdwenen zijn zonder chirurgie.

Er wordt in de revalidatie samen met de kinesitherapeut gewerkt aan pijnvermindering, verbetering van beweeglijkheid en algemene functionaliteit. Dit door de combinatie van oefeningen en manuele behandelingen. De oefeningen zijn gericht op controle over de rug, hef- en tiltechnieken, houdingscorrectie en het versterken van de rompspieren. Als aanvulling hierop wordt er ook een thuisprogramma opgesteld, zodat je zelf aan de slag kan om je klachten te verminderen.

Kortom, een hernia betekent niet automatisch blijvende pijn en/of een operatie! In samenwerking met een kinesitherapeut kan je je klachten onder controle krijgen en op lange termijn nieuwe rug- of nekproblemen voorkomen.

Geschreven door Fee Dewaele, kinesitherapeut bij Soigné – Your Health Coach