fr

Myofascial release

Stel u eens voor mocht het skelet in het bio-lokaal niet met alle botten en gewrichten aan elkaar gevezen zijn. Het resultaat? Het hele boeltje zou meteen in een hoopje op de grond vallen, inderdaad. Stel u nu eens voor dat we al onze spieren en pezen op dat skelet zouden toveren. Zou dat voldoende zijn om een stevige structuur te creëren zoals we die in ons lichaam hebben? U raadt het al – ook dat is niet voldoende. Het is pas dankzij de myofascia die bovenop onze spieren en pezen ligt dat ons lichaam structuur krijgt. 

Myofascia – wat? 

Myofascia is bindweefsel. Een flinterdunne, slijmerige laag die in onze hele lichaam aanwezig is en dus zorgt voor de structuur in ons lichaam. 

Op die slijmerige laag kunnen lokale spanningen optreden die pijn gaan doen. Die spanningen zijn vaak het gevolg van spieren die verkort en overactief zijn geworden of geweest zijn (denk aan het lopen van een wedstrijd waarbij je je grenzen even verlegd hebt). Spanningen op de ene plaats kunnen zich verderzetten doorheen het lichaam en nieuwe spanningen met de bijhorende pijnen veroorzaken. 

Trigger that point!

Deze lokale pijnen worden “triggerpoints” genoemd. Via myofasciale technieken zoeken we die triggerpoints op en gaan we ze releasen of losmaken. Dat kan via een therapeut, maar aan de hand van eenvoudige hulpmaterialen (foamroller, massageballen, theracane …) kan je dat ook zelfstandig uitvoeren (self-myofascial release). 

Balanceren tussen spanningen

Het lichaam gaat steeds op zoek naar compensaties, de gemakkelijkste oplossing die zo min mogelijk aan energie zal kosten. Overactieve spieren, verkorte spieren kunnen dus ergens anders in het lichaam passieve, verlengde spieren veroorzaken. Het is zeer belangrijk dat men op zoek gaat naar het ideale evenwicht. 

Het spreekt voor zich dat wanneer deze spanningen of pijnen niet aangepakt worden, dit een negatief effect heeft op de algemene lichaamshouding van het menselijke lichaam. 

Geschreven door Benjamin Vandekerckhove, trainer bij Soigné