fr

Duizeligheid, een wereld op een draaimolen

Herken je dat gevoel wanneer je net uit een rollercoaster stapt? Draaierig, een beetje misselijk en soms zelfs even je evenwicht verliezen … 

Voor mensen die te kampen hebben met vertigo kan dat al voorkomen wanneer ze gewoon uit hun bed komen of iets van de grond rapen en te snel rechtkomen. De oorzaak ligt in het evenwichtsorgaan, gesitueerd in de oren.

BPPV: een hele mond vol

BPPV staat voor benigne paroxysmale positionele vertigo. Een hele mond vol die ons vertelt dat het over een goedaardige aandoening gaat waarbij tijdens aanvallen positionele duizeligheid optreedt. De oorzaak ligt bij loszittende kristallen in het evenwichtsorgaan die trilharen in het oor prikkelen.

De behandeling voor deze aandoening is relatief eenvoudig en na enkele sessies kan het euvel reeds verholpen zijn. Soms kan deze aandoening wel terugkeren en moet dezelfde behandeling opnieuw uitgevoerd worden.

De correcte diagnose stellen

Om de juiste diagnose te stellen en uit te sluiten dat het niet om een andere ernstigere aandoening gaat, wordt er eerst gestart met een uitgebreide anamnese. Bij BPPV kunnen de klachten veroorzaakt worden door 3 verschillende kanalen. Om te weten welk kanaal voor problemen zorgt moeten er verschillende manoeuvres uitgevoerd worden. Wanneer het juiste kanaal gevonden is, kan de behandeling gestart worden.

Behandeling en tips & tricks

Bij de behandeling worden er enkele manuele manoeuvres uitgevoerd bij de patiënt. Hierdoor zullen de loszittende kristallen terug op hun oorspronkelijke plaats terugkeren en niet meer vrij bewegen in het evenwichtsorgaan.

Na een behandeling is het aan te raden om gedurende enkele dagen geen bruuske bewegingen te maken, extra voorzichtig te zijn bij bukken, rechtstaan, draaibewegingen… en een extra hoofdkussen te gebruiken bij het slapen zodat het hoofd minder vlak ligt en de kristallen minder kans hebben terug los te komen.

Kampt u ook met een vorm van duizeligheid? Neem contact op met ons en dan helpen we je zo spoedig mogelijk verder met je behandelingsvraag.

 

Geschreven door Virginie Derycke, kinesistherapeute bij Soigné