fr

Trail and error

Trail what?

Trailrunning, of simpelweg lopen op onverharde (bos)paadjes zit de laatste jaren zonder enige twijfel stevig in de lift: overal in Vlaanderen schieten nieuwe trailruns als paddenstoelen uit de grond. Maar waarom nu net overschakelen van de weg naar het bos? 

Daar heeft eerst en vooral de periode van het jaar wat mee te maken. De herfst is opnieuw in het land en dat gaat zoals gewoonlijk gepaard met heel wat regen en wind. Het ideale moment dus om wat meer beschutting op te zoeken en de weg in te ruilen voor een bosrijk gebied. Want zeg nu zelf: niets is leuker dan een bosloopje tijdens een licht regenbuitje, toch?! De geweldige geur van de natuur opsnuiven, terwijl regendruppels voor verkoeling zorgen.

Een tweede belangrijk voordeel van trailrunning is dat je onbewust je spieren en gewrichten versterkt. Bij het lopen op de weg maakt je lichaam bij iedere stap ongeveer dezelfde beweging, waardoor je je quadriceps, bilspieren en hamstrings steeds op dezelfde manier gebruikt. Bij trailrunning daarentegen worden je spieren en gewrichten door het afwisselende parcours veel meer uitgedaagd. Er zijn veel meer bochten, je springt al eens over een boomtak en je gaat voortdurend op en neer, waardoor je continue afwisselend moet afremmen en versnellen. Zo doet het trailrunnen op zich dienst als een soort stabilisatietraining voor het hele lichaam.

Trail how?

Veel nieuwe spullen heb je voor trailrunning niet nodig! Om te beginnen hoef je niet per se aangepast schoeisel te hebben. In droge omstandigheden en op een niet te ruw parcours kunnen je gewone loopschoenen zeker dienst doen. Enkel wanneer het iets gladder en ruwer wordt, is een aangepaste schoen met een iets grover zoolprofiel en betere ondersteuning wel op zijn plaats. Deze schoenen zijn wel vaak iets stugger en zwaarder, waardoor ze misschien wat minder prettig aanvoelen. Daarnaast zijn ook hippe sporthorloges hier veel minder aan de orde, aangezien snelheid tijdens het trailrunnen een veel minder belangrijke rol speelt dan op de weg. Zo is het niet de snelheid, maar wel het parcours en de hoogtemeters die bepalen hoe lastig de run wordt. Probeer daarom ook je hartslag relatief laag te houden, zodat je je zeker niet vergaloppeert in het eerste deel van de run. Je kan trailrunning zien als een soort natuurlijke intervaltraining waarbij je hartslag automatisch de hoogte zal ingaan door de hoogtemeters. 

Kortom, je hebt geen gesofisticeerde uitrusting nodig. Ga gewoon naar het bos of zoek een leuk mountainbikeparcours en leef je volledig uit!

It’s not where you take the trail… It’s where the trail takes you.

Trailrunning geeft je de kans om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en te genieten van de natuur en de omgeving om je heen. Benut die kans dan ook ten volle en neem al het moois in je op, zonder je druk te maken over je snelheid of je Strava-prestatie die je achteraf wil posten. Volg je eigen tempo en geniet van de ontdekkingen en uitdagingen die het trailpad voor jou in petto heeft!

Geschreven door Brecht Bruggeman, trainer bij Soigné