fr

Pre- en postnatale kine: “Van mama naar fitte mama”

Zwangerschap en het lichaam

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam heel wat veranderingen. Je hartslag en ademhaling gaan sneller, je borsten worden groter en naarmate de zwangerschap verder vordert, verandert ook je lichaamshouding. Daarnaast wordt het bekken breder en de rug holler, waardoor heel wat vrouwen rugpijn of bekkeninstabiliteit krijgen. Ook hormonaal vinden een heleboel veranderingen plaats die op hun beurt dan weer een invloed hebben op de spieren en ligamenten.
Tot slot kan ook de ademhaling soms moeilijker verlopen. Zo gaan mama’s vaak oppervlakkiger ademen tijdens de zwangerschap en ontstaat er een grotere druk op het middenrif naarmate de baby groeit.

De bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren kan je omschrijven als een soort ‘tent’ waarop de buikorganen (baarmoeder, blaas, darmen) en de baby steunen. Deze spieren moeten krachtig zijn en een goed uithoudingvermogen hebben om druk op te vangen of tegen te houden. Zowel het kunnen opspannen als ontspannen van de bekkenbodemspieren is heel belangrijk. Door de zwangerschapshormonen worden je ligamenten en bekkenbodemspieren echter weker, waardoor er naar het einde van de zwangerschap of na de bevalling een aantal klachten kunnen optreden.

Veelvoorkomende bekkenklachten zijn:

  • Urineverlies bij inspanning
  • Pijn bij het vrijen
  • Bekkeninstabiliteit
  • Verzwakt gevoel van vagina

Prenatale kine kan een oplossing bieden voor onder meer ademhalingsproblemen en rug- en nekklachten. Dankzij enkele handige tips en tricks kan de zwangerschap zo al een stuk vlotter en pijnvrijer verlopen. Tijdens de zwangerschap kan je bovendien ook al bekkenbodemoefeningen doen, waarbij je leert om de bekkenbodem zacht op te spannen en daarna ook te ontspannen.

De bevalling

Tijdens de bevalling vervult de bekkenbodem een belangrijke functie. Zo ontstaat er bij de uitdrijving een grote druk op de bekkenbodem en het steun- en bindweefsel. De impact van de bevalling op de bekkenbodem kan verschillen afhankelijk van de vlotheid van de bevalling, het aantal vorige bevallingen en het feit of je al dan niet inscheurt of ingeknipt wordt.

Na de bevalling is het belangrijk dat de bekkenbodem enkele weken rust heeft zodat hij zich terug kan herstellen. Zware activiteiten (zoals heffen, lopen, …) waarbij een grote druk kan ontstaan in de buik en op de bekkenbodem worden dan ook best vermeden.

Nieuwe fitte mama

Hoewel het dus beter is om vlak na de bevalling de bekkenbodem even te laten rusten, mag je gerust al enkele oefeningen doen waarbij je de bekkenbodem op- en ontspant om zo terug wat meer gevoel en controle te creëren in de bekkenbodem.

Na een 6-tal weken kan gestart worden met postnatale kinesitherapie, waarbij we in het begin focussen op het versterken van de bekkenbodem. In een volgende stap verschuift de focus van de bekkenbodem naar het verbeteren van de algemene conditie en de return-to-sport.

Geschreven door: Virginie Derycke, sportkinesistherapeute bij Soigné