fr

Dry needling, wat is dat precies?

Waarschijnlijk heb je de term dry needling al wel eens horen vallen. Je kan het letterlijk vertalen als “droog doorprikken”, maar wat wordt hier nu precies mee bedoeld? En kan het eventueel ook soelaas brengen voor u?

 

Geschreven door: Virginie Derycke, sportkinesistherapeute bij Soigné

Wat is dry needling?

Dry needling, voor het eerst toegepast in de jaren 70 door de Canadese arts C. Chan Gunn, is een techniek waarbij men met een dunne naald de huid doorprikt tot in een spierpunt. Een beetje hetzelfde als acupunctuur dus? Toch niet, er is namelijk een duidelijk verschil tussen acupunctuur en dry needling. Bij acupunctuur wordt de naald slechts oppervlakkig in de huid geprikt, waarna de naald daar enige tijd blijft zitten. Deze techniek heeft een invloed op het energiesysteem van ons lichaam. Bij dry needling daarentegen prikt de kinesist wel degelijk tot in de spier zelf, waardoor bepaalde reacties worden uitgelokt. In tegenstelling tot bij acupunctuur, wordt de naald in deze techniek al na enkele seconden terug uit het lichaam gehaald. Dry duidt op het feit dat de spier niet geïnjecteerd wordt met een vloeistof, maar enkel wordt aangeprikt met de naald.

Triggerpoints

Dry needling wordt voornamelijk gebruikt voor het behandelen van myofasciale pijnen (myo=spier, fascia=bindweefsel). Het aanprikken van de spier gebeurt in de zogenaamde “triggerpoints”. Het aandrukken van deze knopen kan niet alleen lokaal pijn veroorzaken, maar ook elders in het lichaam. Daarnaast kunnen triggerpoints ook een negatieve invloed hebben op de mobiliteit en de levenskwaliteit van een persoon. 

Triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn een aanhoudende statische houding, repetitieve bewegingen of een postoperatieve situatie waarbij je langdurig hebt moeten stilzitten (vanwege een gips, brace, …). Daarnaast kunnen ook psychologische factoren zoals onder andere stress en burn-out een rol spelen bij het ontstaan van triggerpoints. Dry needling kan bij tal van deze oorzaken een oplossing bieden om je klachten te verminderen en weg te nemen.  

Is deze techniek wel veilig?

Tuurlijk! Complicaties komen amper tot niet voor. Voor de behandeling ontsmet de fysiotherapeut zowel de huid van de patiënt als zijn eigen handen. Bovendien wordt er steeds gewerkt met steriele naalden. We gebruiken een erg dunne naald, zodat het inbrengen van de naald bijna volledig gevoelloos is. Wel kan je bij het aanprikken van het triggerpoint de spier voelen samentrekken. Deze reactie noemen we een “local twitch response”. De enige bijwerking die kan optreden is lichte napijn, zoals spierstijfheid of een blauwe plek door het raken van een klein bloedvaatje. Maar geen zorgen, dat kan absoluut geen kwaad!

Persoonlijk ervaring

Ikzelf heb tijdens mijn opleiding manuele therapie verder onderzoek gedaan naar het verschil tussen de manuele behandeling van deze triggerpoints en het gebruik van dry needling. Op lange termijn (3 maanden) bleek er geen merkwaardig verschil te zijn tussen beide behandeltechnieken. Op korte termijn (3 weken) daarentegen had dry needling duidelijk sneller een positief effect op pijn en andere klachten. Op basis daarvan heb ik dan ook besloten om me verder te verdiepen in deze techniek. Iedereen wil zo snel mogelijk van zijn klachten verlost zijn, toch?

Wil je graag meer uitleg over deze techniek of heb je enkele klachten en vraag je je af of deze techniek soelaas kan bieden? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Soigneer jezelf en je spieren!