fr

One way ticket to a sixpack

Ruim 80% van de personen waarvan ik een screeningsgesprek afneem heeft ongeveer dezelfde doelstellingen: vetverbranding – liefst zo veel mogelijk aan de buikregio.

Dankzij de moderne technologie worden we dagelijks geconfronteerd met de happy few die dagelijks foto’s posten van hun indrukwekkende sixpack. Zien wat een ander heeft, doet al snel ook willen en dus wordt er lustig aan buikspieroefeningen gedaan. Crunches, planks, nog wat crunches, hollow holds … Alles wat een enorm brandend gevoel geeft aan de buikspieren!
Maar is dat de juiste manier naar een sixpack?

Eerst en vooral enkele zaken duidelijk maken rond het zien van een sixpack op foto’s:

  1. Belichting maakt of breekt de foto van je buikspieren. Met de juiste belichting en schaduwval kan je sixpack er al snel heel wat indrukwekkender uitzien!
  2. Pre- of postworkout? Na je training zijn je buikspieren op spanning gezet en zijn ze dus zichtbaarder. Die spanning blijf je niet aanhouden!
  3. Tijdens je training zijn de buikspieren aan het werk. Film jezelf tijdens je training terwijl je buik zichtbaar is. Als je vetpercentage niet boven de 15 a 20% ligt, dan zal je ervan versteld staan je buikspieren te zien liggen tijdens de inspanning! Hoe minder je vetpercentage, hoe duidelijker je ze zal zien, natuurlijk!

Daarnaast moeten we ook kijken naar welk type training we best uitvoeren.

Krachttraining op de grote spiergroepen is primair! Bij mijn klanten verkies ik haast altijd compound oefeningen boven geïsoleerde oefeningen (compound oefeningen spreken meerdere spiergroepen tegelijkertijd aan). Ze vragen meer inzet, coördinatie, zijn dus zwaarder en zullen voor meer verbranding zorgen. We kiezen voor grote spiergroepen zodat het lichaam achteraf meer werk heeft om te herstellen. Wanneer de recuperatiefase (EPOC) langer duurt krijgen we meer verbranding.

Dit type krachttraining spreekt het hele lichaam aan en vraagt bijgevolg meer recuperatie. Mijn klanten trainen nooit op dit type training twee dagen na elkaar. Laat overmoed en verse nieuwjaarsresoluties nooit je recuperatie in de weg staan. De training maakt ons zwakker, de recuperatie nadien maakt je sterker! Een valstrik waar al te veel mensen inlopen in een overdaad aan enthousiasme. Onthoud dat zeer goed!

Nog een veelgemaakte fout of verkeerd idee is het trainen van buikspieren om zichtbare buikspieren te krijgen. Je wil je buikspieren trainen om ze sterker te maken, net als de andere spieren en je lichaam een grotere recuperatie te laten geven. Maar enkel focussen op je buikspieren is veel minder effectief dan een training te doen waarin ook squats, deadlifts, duw- en trek bewegingen, bear-crawls, planks, anti-rotatie … en andere oefeningen inzitten.

Naast het krachtaspect kan dan nog cardio toegevoegd worden aan een schema, dan is je huidige niveau van belang. Welke fysieke doelen heb je? Doe je aan competitieve sport? Heeft cardio daar een plaats in en in welke vorm?

Raadpleeg een trainer om je bij te staan in de keuze van oefeningen en uitvoering ervan! Neem contact met mij op via het contactformulier of via mail om een verkennend gesprek te plannen en een programma op uw maat te laten uittekenen.