fr

Dry needling

De meest gestelde vragen

Dry needling: een hot topic binnen de kinesitherapie, maar voor veel mensen nog een groot vraagteken. Bij deze een antwoord op de meest gestelde vragen rond deze behandeling!

Wat is dry needling?

Letterlijk vertaald betekent deze term “droog prikken”, waarmee bedoeld wordt dat er geprikt wordt zonder medicatie of andere werkzame stoffen in te spuiten. Met een fijne naald wordt rechtstreeks in gespannen punten in de spier geprikt. Dit is ook meteen het grootste verschil met acupunctuur; hierbij gaat de naald niet tot in het spierweefsel.

Hoe werkt het?

De aangeprikte spier reageert heel lokaal op de naald door zich (kort) op te spannen. Dit zorgt voor een verhoogde doorbloeding en nadien efficiënte ontspanning van de spier. 

Voor welke klachten is dry needling een effectieve behandeling? 

Dry needling is een “myofasciale” behandeling en dus geschikt voor verschillende problemen in de spier en het bindweefsel errond. De belangrijkste klachten bij een myofasciaal probleem zijn gespannen punten / knopen in de spier – soms met uitstraling naar andere plaatsen in het lichaam, pijn bij het aanraken van de spier en een verminderde beweeglijkheid.

Denk maar aan hoofdpijn afkomstig van de nekspieren, een stramme kuit tijdens het lopen…. ook na een operatie kan deze behandeling zeker nuttig zijn.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Na een onderzoek van de pijnlijke regio weet een kinesist of dry needling voor jou een nuttige behandeling kan zijn. Over het algemeen zorgt het prikken voor een snelle ontspanning van de spier en is er na één sessie al verschil voelbaar. Het kan echter nodig zijn om dit een aantal keer te herhalen en aan te vullen met stretch-oefeningen of andere technieken. De dag van de behandeling doe je best geen intensieve sportactiviteiten, maar rustig bewegen mag zeker. 

Doet het pijn?

Het naaldje is zo fijn dat je de prik nauwelijks voelt. De reactie van de spier kan echter wel wat onaangenaam zijn. Meteen na de behandeling kan er stijfheid in de spier gevoeld worden, maar deze verdwijnt na 1-2 dagen.

Nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen!

Geschreven door Fee Dewaele, kinesitherapeut bij Soigné – Your Health Coach