fr

Personal Training: een taboe?

Is personal training de dag van vandaag een taboe?
Mag je niet bij een personal trainer langsgaan of het al zeker niet gaan doorvertellen? Is het laten begeleiden van je zoektocht naar uw lichamelijke (en daarbij vaak ook mentale) doelstellingen dan zo decadent dat het niet geweten mag zijn?

Akkoord, persoonlijke begeleiding is niet goedkoop. Maar dat is het tweejaarlijkse onderhoud van je wagen ook niet, of de aankoop van weer maar eens een nieuwe smartphone, een grotere televisie, nieuwe racefiets … en dat gaan we toch ook niet laten of er niet over spreken?

Als je even over de speelplaats van een gemiddelde middelbare school rondloopt, dan zie je minstens 80% van alle leerlingen met een iPhone rondlopen. Eén van de duurste smartphones op de markt. Geef een bewegingsles rond functioneel gebruik van het lichaam (vormspanning in de bekkengordel, stabiliteit in het enkel-, knie- en bekkencomplex …) en dan stel je al gauw vast dat 9 van de 10 leerlingen met grote ogen om zich heen kijkt omdat ze geen flauw idee hebben hoe ze hun spieren moeten gebruiken, laat staan hun evenwicht te houden op één been. Hoewel die jeugd niet van slechte wil is, want de Kayla Itsines en konsoorten van Instagram staan steevast in hun dagelijkse feed en ze proberen die hippe trainingen die ze gratis te zien krijgen zelf ook uit. En hoewel die trainingen per definitie niet slecht zijn, zijn ze vaak te moeilijk voor merendeel van de bevolking die de basis van dit soort training compleet missen.

Het vervolgens verkeerd uitvoeren van oefeningen die eigenlijk al te zwaar zijn doen dan meer slecht dan goed en zorgt het ervoor dat sport en bewegen als een negatief beeld in het geheugen gaat staan.

Diezelfde vaststelling mag je gerust doortrekken naar volwassenen. Want wat je in je jeugd niet kon, ga je zonder oefening niet plots wél kunnen enkele jaren later.

Wat is er dan vandaag de dag belangrijker? Met een smartphone van om en bij de 1000 euro rondlopen (zonder je daarover te schamen, nota bene) of een personal trainer onder de arm te nemen en zorgen dat je gespaard kan blijven van rugpijn één van de vaakst voorkomende lichamelijke klachten door onze sedentaire levensstijl? Een fitter leven gaat leiden en meer plezier gaat beleven aan sport en bewegen? Met de waarde van de populaire iPhone kan je voor jezelf of je kind al bijna een half jaar de begeleiding van een personal trainer aanschaffen. Bovendien wordt de prijs goedkoper als je de begeleiding bijvoorbeeld volgt met enkele vrienden. Door het bedrag dan onder elkaar te verdelen ben je al snel een jaar of zelfs verder en heb je een flinke basis meegekregen waarmee je dan zelf zeker en vast verder kan.