fr

Crawl, walk, run

Hoewel het voor vele mensen niet makkelijk lijkt te zijn om verantwoord op te bouwen is het toch ten stelligste aan te raden. Als baby ging u toch ook niet eerst wandelen en dan pas kruipen, toch?

Talloze onderzoeken tonen aan dat de opkomst van blessures (bij lopen of in het dagdagelijks leven) drastisch daalt wanneer drie maal per week op maat gemaakte krachtoefeningen uitgevoerd worden. Lijkt ook logisch. Moderne tijden hebben ervoor gezorgd dat we haast allemaal merendeel van onze tijd zittend doorbrengen. Direct gevolg is dat we vaak gewicht bijkomen, onze ruggengraat continue onder spanning staat en het onderstel afleert om ondersteunend te werken.

Begin bij de basis

Gewicht erbij én een zwakker onderstel: een garantie op blessures als u dan onbezonnen te werk gaat.

Wie dus het licht gezien heeft en opnieuw meer beweging in zijn/haar leven wil denkt er best eerst over na om eerst het lichaam terug in vorm krijgen zodat het eigen lichaamsgewicht gedragen kan worden, zonder dat er een pezen, gewrichten en/of spieren zich gaan overbelasten.

Begin bij het begin. Ben je een loper? Bouw dan je afstanden en frequenties van aantal looptraining verantwoord op (geadviseerd wordt om niet meer dan 10%/week in volume te laten toenemen). Leer daarnaast de houdingen kennen van de meest eenvoudige bewegingen: squat, lunge, pomphouding, roteren in stand … Laat je hierbij bijstaan door een bewegingsspecialist, zoals wij. Afhankelijk van je doelstelling en budget kan je voor verschillende formules kiezen, maar laat je begeleiden. Een beweging verkeerd uitvoeren doet meer slecht dan goed. Eens je de basis onder de knie hebt en voldoende motivatie en creativiteit in de tank hebt zitten kan je gerust alleen verder ook.

Kies je ervoor om verder te gaan met een bewegingsspecialist, dan mag je je verwachten aan week per week meer complexe bewegingen die meerdere lichaamsvlakken gaan aandoen in één oefening. Afhankelijk van je doelstelling kan dan ook meer intensiteit in kracht en/of cardiovasculaire inspanning ingebouwd worden.

Bronnen:

Grier, T., Canham-Chervak, M., Anderson, M., Bushman, T., & Jones, B. (2016). Effects of Physical Training and Fitness on Running Injuries in Physically Active Young Men. The Journal of Strength & Conditioning Research.

Kamminga, T. H. (2000). Hardlopen zonder blessures. Maarsen: Elsevier gezondheidszorg.